Аксесоари/Консумативи
Градински, горски и земеделски инструменти
Ръчни и механични инструменти
Copyright © 2020. All Rights Reserved

Акумулатори

 

Видове акумулатори

Акумулаторите представляват химически източник на ток, които според своето предназначение могат да се разделят на следните основни видове: стартерни акумулатори, тягови акумулатори и стационарни акумулатори. А според тяхната конструкция и начин на обслужване те могат да бъдат обслужваеми или необслужваеми.

Стартерните акумулатори намиращи приложение в автомобилната индустрия, са оловно-киселинни източници на енергия. Те се произвеждат по различни технологии ето и някои от най-често срещаните на пазара:

WET -  технология стандартни (конвенционални) - Oловно-Калциеви (PbCa, PbSn, PbCaAg) с течен електролит от сярна киселина  и отвори за доливане на дестилирана вода.

AGM-технология (Абсорбираща стъклена подложка) - в акумулаторите с AGM-технология (Absorbent Glass Mat) специалните сепаратори от микрофазерни стъклени влакна са разположени плътно между оловните плочи на акумулатора AGM и свързват изцяло акумулаторната киселина. Високото налягане на пресоване минимизира загубата на активно вещество при изключително ниско вътрешно съпротивление. Поради бързата реакция между киселината и материала на плочите в ситуации с голямо натоварване могат да преминат големи количества енергия. Напълно необслужваеми, клетките са затворени и не се доливат.

EFB -технология (Enhanced Flooded Battery - Подобрена запълнена батерия) - При EFB-технологията положителната плоча е покрита с така наречената полиестерна тъкан. По този начин активният материал се захваща по-добре към плочата и акумулаторът е готов за работа и при циклично натоварване. Цикличната устойчивост се повишава в сравнение с конвенционалните акумулатори.

GEL - Оловно-Калциеви (PbCa) акумулатори изработени по технология, при която електролита е разтвор от сярна киселина, но е смесена със силициев прах и е във вид на гел. Напълно необслужваеми, клетките са затворени и не се доливат.

Bosch PowerFrame® -технология - Решаваща за мощността и надеждността на един акумулатор е решетката. Решетката с патентованата PowerFrame® технология предлага съществени предимства спрямо конвенционалните решетки и отговаря за оптималното протичане на тока. Така Bosch-акумулаторите S3/S4/S5 убеждават с изключителната си стартова мощ и дълъг експлоатационен живот. Стабилна рамка на решетката - възпрепятства набъбването на решетката и корозията в краищата й и предотвратява повреди по сепаратора или късо съединение при контакт на решетката с отрицателната плоча. Щанцована решетка - здравата, прецизна структура осигурява великолепно сцепление на активната маса към решетката и позволява бързо зареждане и разреждане на акумулатора с малко съпротивление. По-стабилни от традиционните решетки на механични деформации при производството. Оптимална структура на решетката - на местата с по-голямо токово натоварване е поставено повече олово: Решетката може да се натоварва по-силно и е устойчива на корозия. Оптимална по отношение на тока форма на решетката - иновационният дизайн води прътите на решетката директно към съединителя на плочите. Ниското съпротивление на тока гарантира оптимална проводимост и токът се отвежда по най-бързия начин до консуматора. Тестът за издръжливост по SAE J240 (75 °C) показва: щанцованата решетка (вдясно) корозира минимално, електропроводимостта почти не се повлиява. При решетката вляво материалът корозира между ъглите на сплавта. Резултат: слабо протичане на ток и скъсен експлоатационен живот.

 

марки
Подреди по