Аксесоари/Консумативи
Градински, горски и земеделски инструменти
Ръчни и механични инструменти
Copyright © 2020. All Rights Reserved

Как да изберем моторен трион

18 декември 2018
Как да изберем моторен трион

Клас „Хоби“ - за работа по около 20 часа на месец. Те са леки и евтини, но не стават за професионалния дърводобив, тъй като моторесурса им бързо се изчерпва. Предназначени са предимно, за обслужването на еднофамилни къщи /кастрене на овошки; оформяне на корони; рязане на дърва за огрев и др./, използват се на открити строителни площадки /за подготовка и изграждане на кофражи и дървени конструкции и скелета/ и др.

Полупрофесионален или „Фермерски” - за работа по 8 до 10 часа дневно, но не ежедневно. Предназначени са за обслужване на фермерски (селски) стопанства, поддържане на частни гори или овощни масиви. Намират и частично приложение в професионалния дърводобив, където дървосекачите, често ги използват , като спомагателни триони за кастрене, тъй като са значително по-леки от трионите за поваляне.

Професионален клас - представителите от този клас, издържат на работа от 8 до 10 часа, ежедневно в рамките на работния сезон, без значение от метереологичните условия и надморската височина. Ценово разликата, спрямо тези от междинния клас не е така голяма, но отнесени към моделите от клас „Хоби” е в пъти повече. Повечето професионални триони са с по-големи габарити и по-тежки, в сравнение с другите два класа. Но теглото на моторния трион не е основен фактор за класифициране, тъй като съществуват редица професионални триони за кастрене с габарити еквивалентни на тези от междинния клас.

При покупка на бензинов моторен трион необходимо е да се обърне внимание на мощността му и теглото, а така също и на основните компоненти (шина, верига, защитни механизми и др.). Мощността определя способността на на триона да прокарва веригата през среза, това влияе на скоростта на рязане и на дълбочината на среза. Сравнението на бензинови моторни резачки показва, че най-мощните това са професионалните, най-слабите са битовите.

Шината, това е един от основните компоненти на бензинов тип моторен трион. Преди да купим бензинов моторен трион погледнете дължината на шината. Дължината на шината влияе на дълбочината на прореза, колкото тя е по-дълга, толкова по-голям диаметър стъбло може да отрежете с този трион. Трябва обаче да се отчете и че дължината на шината трябва да е съгласувана с мощността на триона. При най-добрите бензинови моторни триони от битов тип се използват шини от 30 до 40 см, а при най-добрите професионални триони – до 75 см.

Изборът на бензиновия трион зависи и от качеството на веригата. Един от основните критерии за качеството на веригата е стъпката – разстоянието между два съседни зъба.
Минималната стъпка на веригата е 0,325 инча и се използва в битовите триони. При по-мощните триони се препоръчва използването на вериги със стъпка 3/8 и 0,404 инча.
Най-опасният момент при използването на трион е обратният удар, откатът на инструмента, който настъпва когато краят на трионната шина се среща с повърхността на обработваемата дървесина. Единственият начин да се предпазим от травма в този случай е бързото спиране на веригата. Тази функция се изпълнява от инерционната спирачка, за чието задействане служи щит, разположен пред лявата ръка на оператора. Най-добрите бензинови моторни триони непременно са снабдени с инерционна спирачка.

При избора на моторен бензинов трион обръщайте внимание на параметри като мощност и производителност, а също така и на устройството на веригата, шината и наличието на защитни механизми.

Makita - историята на една водеща компания.

Makita е основана в град Нагоя в Япония през 1915 г. под името "Makita Denski Seisakusho", като тогава фирмата се е занимавала с продажба и ремонт на осветителни тела, двигатели и трансформатори. След години на развитие и тестване, Makita се специализира в производство на електромотори и започва да ги изнася в света през 1935 г.

прочети още
Как да изберем най-подходящия отоплител за нуждите ни?

Мобилните отоплителни уреди се предлагат в различни видове, дизайни, цени и класове на изпълнение. Избора на подходящо устройство не винаги е толкова лесно решение, защото зависи от съответния тип обект, който ще се отоплява, неговите габарит, желаната температура която ще се поддържа, външната температурата и т.н.

прочети още
Нови електрически верижни триони от Makita UC3041A, UC3541A и UC4041A

С наближаването на студеният период от годината идва и момента да се замислим за отоплението на домовете си, за тези които имат централизирано отопление или ползват електрически отоплители всичко е ясно, но все още голям процент от домакинствата ползват отоплителни уреди на твърдо гориво и закупуването на дърва за огрев в повечето случай е съпроводено с необходимостта да бъдат нарязани за да могат да влязат в печката или камината.

прочети още
Кратка история на марката Bosch

През 2011 г. Bosch-групата празнува своята 125-та годишнина, както и 150 години от рождението на своя основател. На 15 ноември 1886 г. Роберт Бош основава своята „Работилница за фина механика и електротехника“ в Щутгарт, полагайки основите на бъдещия глобален доставчик на технологии и услуги. От тогава трите направления в дейността на групата Bosch – Автомобилно оборудване, Индустриална техника, както и Потребителски стоки и Сградна техника – развиват своите продукти, следвайки мотото „Техника за живота“.

прочети още
WOLF-Garten - знаково име в производството на градинарско оборудване

Близо 80 години, червения и жълтия цвят са синоним за качествена градинска техника. Първия инструмент с марката WOLF-Garten е мотика, но не обикновенна. Създателя на компанията Грегор Волф модифицира обикновенната мотика като и придава извивка улесняваща придърпването на почвата и така облекчава работата на градинаря. С мотиката започва историята и успеха на марката WOLF-Garten. С годините фирмата се утвърждава като един от най-големите производители в Европа на пълна гама от продукти за хоби градинарите.

прочети още
Все още ли разбърквате с обикновена бормашина?

Разбъркването на строителни материали е част от рутинната дейност на всяка строителна площадка. Често обаче е трудно да се намерят професионални разбъркващи машини и инструменти. Много хора продължават да използват за смесване обикновени бормашини вместо специални ръчни миксери.

прочети още
Малко информация за Hitachi Power Tools

Основната дейност на Hitachi Koki Co., Ltd е производство и продажба на електро- инструменти, но тя е и водещ производител на центрофуги. В резултат от продължителното развитие на производствените и на човешките си ресурси Компанията е станала лидер в сектора на ултра-високоскоростните двигатели, на машините за ултра-високо прецизна обработка и в технологиите за електронен контрол.

прочети още
Амбициозен мечтател създава FELCO

Днес режещите инструменти на Felco се продават в над 120 страни и навсякъде са символ на най-високо качество сред професионалистите градинари, овощари и лозари

прочети още
Сигурна и удобна пръскачка за борба с вредители в градината

В магазините има доста голям избор на пръскачки с различни форми и размери. За изберете най-подходящата пръскачка за вашата градина е добре да знаете принципа им на работа.

прочети още
Популярно за водните помпи

Водата може да се движи само от по-високо към по-ниско ниво и от по-високо към по-ниско налягане. За да може водата да се движи срещу по-високо налягане, трябва да й се придаде енергия, тогава на помощ идва помпата.

прочети още
Повече за мотофрезите на VIKING

Моделите HB 445 и НВ 560 са разработка на фирма VIKING, която удовлетворява и най-високите изисквания на потребителите. Мощният двигател, фината изработка на елементите и многобройните ергономични елементи на оборудването облекчават работата им при обработка на почвата.

прочети още