Тук ще намерите всички наши статииБЛОГ
Строителство

Как се прави драскана мазилка?

  • септември 18, 2023
  • 1 min read
Как се прави драскана мазилка?

Една къща се превръща в дом, когато се грижиш за вида и поддръжката ѝ. Когато правите ремонт, е много важен крайният резултат и това как ще изглежда в завършен вид. За красив и интересен облик на къщата, като последен слой се нанася драскана мазилка. Тя се използва за завършек след поставяне на изолация, било то вътрешна или външна. Търсите полезна информация относно драсканата мазилка – продължете да четете по-долу.

Какви видове драскана мазилка има?

Тя е декоративна, като завършва облика на стената с красиви драскотини. Според химичния състав, видовете биват : 

  • акрилна – при нея основните свързващи елементи са полимери. Обикновено веществото при нея е добавено в течност. Едни от предимствата ѝ, е че тя е водоустойчива, паропропусклива, издръжлива на температурни разлики и случаите да се напука са много редки. Моделите могат да се намерят в голяма цветова гама.  Съществуват типове, в които се слагат примеси, предпазващи от гъбички и плесени;
  • силикатна – тя е на основата на калиево-водно стъкло. Подходяща е за места с висока влажност и големи температурни амплитуди. Този тип са паропропускливи. Има добра съвместимост с минерални основи, като са това са предпочитани за реставриране на стари сгради и паметници на културата. При този вид драскана мазилка свързването е не само чрез изпарение на водата, но и чрез химически процеси;
  • силиконова – тя е в пастообразна смес, която е готова за използване. Състои се от силиконови смоли и дисперсии. Този тип е с най-добра водоотблъскваща способност и добра паропропускливост. Подходяща е за използване в региони с висока влажност, както и такива с наситеност на соли във въздуха;
  • самопочистваща – нов продукт, който е с изключително постижение в областта на строителната химия. Нано продукта има ефекта на самопочистване. Това е благодарение на внедрените нано технологии в нея. Благодарение на малките частици по повърхността на драсканата обвивка, които създават гладки повърхности върху, които не може да се задържи замърсяване. 

Препоръчително е когато се прави финалният слой да бъде извършено от професионалист в тази сфера. Полагането в горещи дни може да я направи бързо суха и това да попречи за отличния резултат, докато я правите.

Стъпки по прилагане

Когато правите драскана мазилка, трябва да намажете повърхността, на която ще я полагате с грунд. Ако материалът, с който ще правите декоративния ефект, трябва да се разреди и е цветен, препоръчително е да следите внимателно инструкциите, за да няма разминаване в нюанса на цвета. След като нанесете материала, трябва да се изчака малко време – нито да е изсъхнала, нито да е много лепкава. Важен е този момент.

С пластмасова маламашка започнете да правите движения нагоре-надолу или кръгови, спрямо вида на надраскване, който желаете. Пердашката се намокря често, особено при по-засъхнала повърхност. 

Съществуват декоративни мазилки за вътрешни стени, които са подходящи за коридор или други помещения.

За автора

Цветко Петков

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *