Тук ще намерите всички наши статииБЛОГ
Строителство

Как се работи с лазерен нивелир?

 • септември 18, 2023
 • 1 min read
Как се работи с лазерен нивелир?

При извършване на строителни действия, било то в къщи или на работа, има множество инструменти, които могат да служат за ваше улеснение. Сред тях е и лазерният нивелир. Благодарение на начина, по който работи, спомага за правилното, равномерно и прецизно изграждане на различни проекти.Имате нужда от повече информация за лазерния нивелир и неговите действия, която може да ви бъде полезна в работния процес – продължете да четете. Какво представлява лазерния нивелир и какви видове има?Това е устройство, което се използва в строителството. В него има вграден диод, който излъчва светлина, под формата на лъч. С негова помощ можете да нивелирате различни повърхности – както хоризонтално така и вертикално. Благодарение на действията му, след настройка получавате точните линии, по които да работите и да постигнете перфектната нивелация.Този тип инструменти могат да се класифицират като помощни. Те работят с батерии, което е значително предимство и улеснява работата с тях на места, където няма електричество. Сред най-разпространените и използвани лазерни нивелири, са:

 • ротационен – с негова помощ се измерват големи пространства, като той се завърта на 360 градуса върху основата си. По този начин се осигуряват хоризонтални линии, които са равномерни. Често са използвани в строителството;линеен – излъчват лъч в права линия, с помощта на който се измерват лесно разстояния. С него може да се означават вертикални линии. Използват се при полагане на плочки или монтиране на различни по вид облицовки;точков – от него се излъчва лъч, който служи за означаване на различни точки. Подходящ за измерване на стени.

 • За да сте сигурни, че ще изберете правилното устройство за измерване, консултирайте се с професионалисти в тази сфера.Особености при употребаТрябва да сте сигурни, че сте го поставили на равна повърхност. При използването на стойка или статив, важен съвет е първо да се убедете, че са фиксирани стабилно. След това поставете лазерния нивелир. Като извършите закрепването му, го включете и проверете дали е равномерно, като погледнете балончето, което се намира във флакона. То трябва да бъде подравнено.Инструментът ще започне да излъчва ярка линия върху обекта, към който сте го насочили и искате да извършите ремонтна дейност. В зависимост от уреда, който сте избрали, имате възможност да настроите лазера за измерване в хоризонтално или вертикално положение. Проверете и се уверете, че сте избрали подходящата настройка. Работата на слънчева светлина може да скрие означеното пространство на лазера, с което да ви попречи за извършване на процеса, с който сте се захванали. В такива случаи се уверете,че проверявате внимателно резултатите.Погрижете се за вашия инструмент, като го почиствате редовно, с което ще удължите живота му.

  За автора

  Цветко Петков

  Предишна публикация

  Следваща публикация

  Оставете отговор

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *