Тук ще намерите всички наши статииБЛОГ
Строителство

Каква бормашина да изберем?

  • септември 18, 2023
  • 1 min read
Каква бормашина да изберем?

При ремонтни дейности, които извършвате на работа или в дома, са ви нужни подходящи инструменти. Ако ви се налага да пробиете определен елемент, за да го съедините с друг или да създадете отвор в стената, както и друга повърхност, ще се нуждаете от помощта на бормашина. Тези уреди се различават спрямо начина им на действие и производствен вид.

Ще ви споделим някои характеристики относно бормашините, които може да си купите.

Какви видове бормашина има?

Както всеки инструмент, и този разполага с различни по специфика на работата и характеристики видове. Спрямо начина на производство и употреба, можете да изберете и си купите от моделите, които са: 

  • ударна – тя е предпочитан и популярен помощник в строителството. Благодарение на ударния си механизъм, който дава възможност за пробиване на твърди повърхности, облекчава извършваната дейност на работниците в този бранш. Използва се за бутане на мазилка, както и за правене на пробиви в бетон, тухла и камък;
  • настолна – ползва се при занятия, които изискват внимание в пробивите и повече деликатност. Благодарение на стабилната и масивна си основа и стойка, пробиването се изпълняват с много голяма точност. Приложението им е за правене на отвори в дърво, пластмаса или метал;
  • колонна – много мощна и стабилна. Те се закрепя за колона, благодарение на което може да се използва за пробиване на големи отвори. Стабилността ѝ осигурява тази възможност;
  • акумулаторна – при нея няма нужда от ток и кабели, благодарение на батерията, която се поставя в нея. Удобна, лека и надеждна. Много добро решение, когато сте на място, на което няма електричество, а задълженията не чака;
  • ръчна – доста популярен инструмент, който се използва за лесни задачи, където не се изисква прецизност и точност. Удобна за лека работа в домашни условия.

Важно е при избора на дрелка да се посъветвате със специалисти, коя ще ви бъде от полза, спрямо типа на приложение. Съобразете основните критерии при избор преди да си купите такова приспособление.

Съвети при избор на бормашина

Трябва да предвидите за какъв материал ще използвате инструмента, преди да го купите. Спрямо това се определя мощността и въртящия момент. Някои бормашини разполагат с регулиране на скоростите на въртене, което спомага за изпълнение на различни процеси спрямо нуждите ви. Ако ползвате акумулаторен инструмент е важна големината на батерията. В зависимост от това теглото на уреда, който желаете да купите, ще варира. Трябва да е леко и удобно за ползване. 

Посъветвайте се със специалисти за допълнителни аксесоари, които да си купите, като така можете да улесните вашата работа, както и да се предпазите от наранявания. Важно е да се използват предпазни средства при работата с такъв вид уреди.

За автора

Цветко Петков

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *