Тук ще намерите всички наши статииБЛОГ
Строителство

Кой популярен инструмент е наричан “болгарка” и защо?

  • септември 18, 2023
  • 1 min read
Кой популярен инструмент е наричан “болгарка” и защо?

В днешно време, строителството все повече се популяризира, както може да забележите на повечето места, на които отивате. Освен от гледна точка на индустрията, често може да ви се наложи дори самостоятелно да извършвате ремонтни дейности. Популярен инструмент за рязането на метали или изпиляването на различни по тип материали, е ъглошлайфът.

Интересен факт за него е, че в Русия е известен под наименованието болгарка. Флексът е инструмент, който е широко приложим при различни дейности. Търсите интересни факти относно болгарката и видовете машини от този тип, останете и вижте какви видове има и как се използват.

Какво трябва да знаете за инструмента болгарка?

През миналия век българското производство е било на високо ниво. По това време, българският флекс става един от най-популярните машини в Русия. Ъглошлайф, произведен в България, получава името болгарка.

През 70-те години, за пръв път са се появили инструменти от този тип в Русия. Съветският пазар е превзет от българските инструменти болгарка, произведени в Ловеч, под името на марката “Елтос”. Благодарение на произхода си, износа и ползваемостта, първите уреди за рязане, появили се в СССР, получават наименованието болгарка. То се е запазило и до днес в други страни от бившия блок. Пособието болгарка прави България известна в производството.

Какви видове има и как се използва?

С ъглошлайфа можете да режете и обработвате метали, тухли, плочки, бетон и други по вид материали. Спрямо типа на обработвания материал, вие трябва да използвате точно определен диск. Може да изберете подходящата за вас машина, в зависимост от определени характеристики, които са:

  • размер – той варира. За да изберете правилния размер, е необходимо да съобразите вашите цели и нужди – дали ще режете нещо голямо, което изисква по-обемно устройство или респективно по-малко;
  • диаметър на диск – при малките ъглошлайфи той варира 115 и 125 мм. При този размер на дисковете, машината се държи с една ръка. Ако извършвате работата с голям ъглошлайф, диаметърът на диска е в диапазон от 150 до 230 мм. С такова пособие може да режете големи плочки и бетони. Уредът е предназначен за управление с две ръце, поради тежестта и големината му;
  • мощност – тя е от изключително значение при избора на уреда. В зависимост от това за какво и колко продължително ще го използвате, мощността варира. Препоръчително е тя да е голяма при натоварена работа. Това води до промяна в теглото на инструмента;
  • вид диск – в зависимост от вида на материала, който ще режете или пилите, съществуват различни видове. Дисковете са специално проектирани за метал, дърво или бетон. Важно е да използвате подходящия, за да изпълните задачите си лесно;
  • тип на устройството  – съществуват модели, работещ на ток и акумулаторни. Последният е подходящ за места, на които няма електричество. При него има значение какъв материал ще режете, защото не е толкова мощен, колкото електрическите варианти.

Препоръчителна е консултацията с професионалисти в бранша, за да можете да изберете подходящата машина за вас.

За автора

Цветко Петков

Следваща публикация

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *